Σαν σήμερα: Η Δολοφονία του Λέον Τρότσκι στις 21 Αυγούστου 1940

Σαν σήμερα: Η Δολοφονία του Λέον Τρότσκι στις 21 Αυγούστου 1940
Ο Λέων Τρότσκι, ηγετική μορφή της Ρωσικής Επανάστασης, δολοφονήθηκε στο Μεξικό από πράκτορα του Στάλιν. Η δολοφονία του σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία.

Η δολοφονία του Λέον Τρότσκι, ενός από τους σημαντικότερους μαρξιστές θεωρητικούς και επαναστάτες του 20ού αιώνα, αποτέλεσε ένα από τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα στην ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ο Τρότσκι, γεννημένος ως Λεβ Νταβίντοβιτς Μπρονστάιν το 1879, υπήρξε ηγετική μορφή της Ρωσικής Επανάστασης του 1917 και ιδρυτής του Κόκκινου Στρατού. Ωστόσο, μετά το θάνατο του Λένιν το 1924, ο Τρότσκι βρέθηκε σε σύγκρουση με τον Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος τελικά επικράτησε στην εσωκομματική διαμάχη για την ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης.

Το 1929, ο Τρότσκι εξορίστηκε από τη Σοβιετική Ένωση, αρχικά στην Τουρκία και στη συνέχεια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, προτού καταλήξει στο Μεξικό το 1937. Κατά τη διάρκεια της εξορίας του, συνέχισε να ασκεί έντονη κριτική στον Στάλιν και στην πολιτική του, ιδρύοντας την Τέταρτη Διεθνή το 1938 ως εναλλακτική στην Τρίτη Διεθνή που ελεγχόταν από τον Στάλιν.

Η κριτική του Τρότσκι και η συνεχιζόμενη επιρροή του στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα τον κατέστησαν στόχο του σταλινικού καθεστώτος. Ο Στάλιν, αποφασισμένος να εξαλείψει κάθε αντιπολίτευση, διέταξε τη δολοφονία του Τρότσκι.

  • Η πρώτη απόπειρα δολοφονίας έγινε στις 24 Μαΐου 1940
  • Ο Ραμόν Μερκάντερ, πράκτορας της σοβιετικής μυστικής αστυνομίας NKVD, κατάφερε να διεισδύσει στον κύκλο του Τρότσκι
  • Η τελική επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 20 Αυγούστου 1940 στο σπίτι του Τρότσκι στο Κογιοακάν του Μεξικού

Ο Μερκάντερ, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Ζακ Μορνάρ, κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του περιβάλλοντος του Τρότσκι και να αποκτήσει πρόσβαση στο σπίτι του. Την ημέρα της επίθεσης, ο Μερκάντερ ζήτησε από τον Τρότσκι να διαβάσει ένα άρθρο που είχε γράψει. Καθώς ο Τρότσκι διάβαζε το κείμενο, ο Μερκάντερ τον χτύπησε στο κεφάλι με έναν παγοκόφτη που είχε κρύψει κάτω από το παλτό του.

Παρά το σοβαρό τραύμα, ο Τρότσκι κατάφερε να παλέψει με τον δολοφόνο του και να καλέσει σε βοήθεια. Οι φρουροί του συνέλαβαν τον Μερκάντερ, ενώ ο Τρότσκι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Ωστόσο, τα τραύματά του αποδείχθηκαν μοιραία και ο Λέον Τρότσκι πέθανε την επόμενη ημέρα, στις 21 Αυγούστου 1940, σε ηλικία 60 ετών.

Η δολοφονία του Τρότσκι προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και καταδίκη. Ο Ραμόν Μερκάντερ συνελήφθη από τις μεξικανικές αρχές και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση. Μετά την αποφυλάκισή του το 1960, μετακόμισε στη Σοβιετική Ένωση, όπου του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης.

  • Η δολοφονία του Τρότσκι σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα
  • Η κληρονομιά του Τρότσκι συνέχισε να επηρεάζει την αριστερή σκέψη και πολιτική παγκοσμίως
  • Η δολοφονία του αποτέλεσε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των σταλινικών εκκαθαρίσεων

Η δολοφονία του Λέον Τρότσκι παραμένει ένα από τα πιο συζητημένα και αμφιλεγόμενα γεγονότα του 20ού αιώνα. Αντικατοπτρίζει τη βαθιά διαίρεση και τις εσωτερικές συγκρούσεις που χαρακτήρισαν το κομμουνιστικό κίνημα κατά τη διάρκεια της σταλινικής περιόδου. Η πολιτική κληρονομιά του Τρότσκι, συμπεριλαμβανομένης της θεωρίας της διαρκούς επανάστασης και της κριτικής του στη γραφειοκρατικοποίηση της Σοβιετικής Ένωσης, συνεχίζει να επηρεάζει τη μαρξιστική σκέψη μέχρι σήμερα.